Rhacodactylus leachianus
Nieuw-Caledonische Reuzengekko
Rhacodactylus leachianus, ook bekend als de Nieuw-Caledonische reuzengekko of Leachianusgekko, is de grootste gekkosoort ter wereld. Deze indrukwekkende gekko komt van nature voor in Nieuw-Caledonië.
De leachianus is een robuuste, nachtactieve gekko die in het wild opvalt door zijn formaat en unieke gedrag. Volwassen dieren bereiken doorgaans een lengte van 20–36 cm (inclusief staart), waarmee ze de grootste levende gekko’s zijn. In het verleden sprak men van twee ondersoorten. De mainland subspeces, Rhacodactylus leachianus leachianus en de insular subspeces, Rhacodactylus leachianus henkeli. Vandaag de dag is dit niet meer het geval en spreken we van lokaliteiten. Deze slagen op de afkomst of lijn waarvan het dier afstamt. In gewicht zijn deze gekkos zware jongens: volwassen reuzengekko’s kunnen 200–300 gram bereiken. Het uiterlijk is divers, vaak een gemarmerd patroon van groentinten, grijs, bruin en roze accenten dat doet denken aan korstmossen. Ondanks hun forse bouw hebben ze een relatief korte, dikke staart. Ze staan verder bekend om hun geluiden, ’s nachts kunnen ze blaffen, grommen en piepen om met soortgenoten te communiceren. Door dit vocale repertoire worden ze lokaal zelfs “duivels in de bomen” genoemd.
Deze gekko’s zijn nachtactief en brengen de dag doorgaans slapend door, verscholen in boomholtes of dikke takken. ’s Nachts worden ze actief om te jagen en hun territorium te verkennen. In gevangenschap betekent dit dat je je leachianusgekko vooral na schemering zult zien rondkruipen. Het zijn uitstekende klimmers; met hun kleefkussentjes en klauwtjes bewegen ze zich moeiteloos langs verticale oppervlakken. Hoewel ze qua verzorging vergelijkbaar zijn met andere Nieuw-Caledonische gekko’s (zoals wimpergekko’s en chahoua’s), vereist hun grotere formaat een ruimere huisvesting en iets meer aandacht voor details. Ze kunnen bij goede verzorging zeer oud worden, levensverwachtingen van 20 jaar of meer zijn geen uitzondering. Het zijn beslist geen dieren voor impulsieve aankopen; naast hun lange levensduur zijn ze relatief kostbaar en kunnen volwassen dieren een eigenzinnig temperament hebben. Met de juiste aanpak en inrichting zijn Rhacodactylus leachianus echter verrassend makkelijk te houden. Voor liefhebbers die op zoek zijn naar een unieke, grotere gekkosoort biedt de leachianusgekko een fascinerende en lonende ervaring.
Grootte
Een volwassen leachianusgekko bereikt een totale lichaamslengte van gemiddeld 20 tot 36 cm. De precieze grootte hangt sterk af van de lokale afkomst (lokaliteit) van het dier. Mainlands of Grande Terre-dieren behoren tot de grootste exemplaren en kunnen zelfs nog iets langer worden, terwijl eilandvormen zoals de Île des Pins-variant doorgaans kleiner blijven (meestal 25–30 cm). Naast de lengte is ook hun gewicht aanzienlijk: volwassen mainland vrouwtjes wegen vaak 250–300 g, mannetjes iets minder. Eilanddieren blijven lichter, vaak rond 150–200 g. Het is belangrijk te beseffen dat deze gekko’s pas laat volwassen worden. De groeisnelheid is afhankelijk van voeding en temperatuur. Meestal duurt het 3–4 jaar voordat een leachianus zijn volwassen formaat en gewicht bereikt en volledig geslachtsrijp is. Bij de geboorte zijn ze daarentegen heel klein (ongeveer 6–8 cm). Met de juiste voeding en omstandigheden groeien juvenielen gestaag door hun eerste levensjaren heen. Uiteindelijk resulteert goede verzorging in een indrukwekkend grote gekko die een pronkstuk kan vormen in je collectie.
Dieet
Rhacodactylus leachianus is omnivoor, wat betekent dat het dieet zowel uit dierlijke als plantaardige componenten bestaat. In het wild eten deze gekko’s een breed scala aan prooien en plantaardig materiaal. Een groot deel van hun eiwitbehoefte dekken ze met insecten en andere ongewervelden, zoals krekels, sprinkhanen, kakkerlakken en wormen. Grotere exemplaren lusten zelfs af en toe een kleinere leachianus of wimpergekko. Daarnaast eten ze graag zoet, rijp fruit, nectars en bloesem, dit voorziet hen van essentiële suikers, vitamines en vocht. Vruchten zoals banaan, mango, vijg en papaja worden goed geaccepteerd, maar variatie is belangrijk.
In gevangenschap stel je voor je leachianus een gevarieerd menu samen dat deze natuurlijke voedingspatronen nabootst. Insecten vormen de basis van de dierlijke voeding. In gevangenschap merken we ook dat deze gekkos lastig levende insecten accepteren. Alle geluk zijn er voedingsmixen beschikbaar. Deze voedingsmixen zijn makkelijk zelf te bereiden en zijn specifiek samengesteld voor jouw gekkos. Deze poeders meng je met water tot een papje. Deze voedingsmixen zijn een totaalvoeding, toch wisselen wij regelmatig af tussen de voedingsmixen en versgemaakte vijgenpap voorzien van het nodige calcium en vitaminen. Onze volwassen dieren krijgen tot drie maal per week voeding aangeboden, in de winter is dit meestal twee keer. Jonge en groeiende gekko’s kun je best wat vaker voeren aangezien ze meer proteïne nodig hebben voor hun groei. Jongen die enkele maanden oud zijn krijgen hier elke dag voeding aangeboden. Zorg er daarnaast voor dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is in het terrarium. Gebruik bij voorkeur een ondiep waterbakje dat breed genoeg is zodat de gekko erin kan stappen, maar niet dieper dan de schouderhoogte van het dier zo voorkom je verdrinkingsrisico’s bij jonge of onhandige gekko’s. Ververs het water dagelijks en houd het bakje schoon. Door een gevarieerd dieet met de juiste supplementen aan te bieden, zorg je ervoor dat je leachianus alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond en vitaal te blijven.